Hani, özelleştirme yoktu?”

 Hani, özelleştirme yoktu?”

Kayan, Bor'da taşeronlaşmanın önünü açan belgeyi gösterdi:







Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan, düzenlediği basın toplantısında, tüm Bakanların imzasını da alarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen yazıyı gösterdi.

Meclis Başkanlığına gönderilen yazının girişinde şöyle deniliyor:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulu'nca 5/3/2012 tarihinde kararlaştırılan ‘Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.”

Yazıda, değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı da şöyle açıklanıyor:

MADDE 1

10/6/1983 tarihli ve 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunun 2'nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Bu madenlerin üretimi ve zenginleştirilmesi, teknik, ticari ve ekonomik sebeplerle, ürünün mülkiyeti ruhsat sahibinde kalmak üzere 4734 sayılı Kamu İhâle Kanunu hükümleri çerçevesinde ihâle edilmek suretiyle üçüncü şahıslara gördürebilirler. Ancak üçüncü şahıslara gördürülecek işlerin ihâle süresinin üç yıldan fazla olması durumunda konuya ilişkin talepler, Yüksek Plânlama Kurulu tarafından karara bağlanır.”

MADDE-2

Bu kanun, yayını tarihinde yürürlüğe girer.

Meclis Başkanlığına sunulan gerekçede ise şöyle denildi:

2840 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde yer alan ‘Devlet eliyle işletme' kavramından ne anlaşılması gerektiği konusunda tartışmalar yaşanmaya başlanması ve farklı görüşlerin ortaya çıkması sonucu çok önemli yer altı zenginliklerimizden olan anılan Kanun kapsamındaki madenlerden beklenen gelirin sağlanamaması riski ortaya çıkmıştır. Bu nedenle söz konusu madenleri işletmekle görevli kamu iktisadi reşebbüslerinin, madenlerin üretim ve satışının kontrolü kendilerinde kalmak kaydıyla, günün gelişen ve değişen şartları ile ekonominin gereklerine uygun olarak belirleyecekleri yöntemlerle üretim yapabilmeleri hususunda imkân tanınması ihtiyacı doğmuştur.

Tasarı ile; kamu iktisadi teşebbüslerine, yetkili organlarının alacakları gerekçeli karar üzerine cevher mülkiyetini üçüncü şahıslara devretmemek kaydıyla, üretim ve zenginleştirme aşamalarında hizmet alımı yöntemi kullanabilme imkânı tanınmıştır.

Bu şekilde temel faaliyet alanı olan üretim aşamasında günün teknolojisine uygun üretim yöntem ve şekillerini kullanmak ya da ekonomik fayda sağlamak suretiyle 2840 sayılı Kanun kapsamındaki madenlerden beklenen gelir elde edilmiş olacaktır. Böylece özellikle bor madeninde Pazar payının azalması riski ortadan kalkacak ve kamu iktisadi teşebbüsleri dinamik bir yapıda üretim yapabilecek ve yaptırabileceklerdir.”


İsmail Kayan:”Bunun adı özelleştirmedir”

TBMM Başkanlığına verilen yasa önerisini değerlendiren Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan, Hani, bu konuda bir girişim yoktu?” değerlendirmesinin ardından şunları söyledi:
Özelleştirme yapmayacaklarını öne sürenler, doğru söylemiyorlar.  Çünkü çıkarılmasına çalışılan bu yasa, taşeronlaşmanın yolunu açıyor. Hizmet alımı yapılacağı söyleniyor. Hizmet alımı taşeronlaşma anlamına gelip, özelleştirmenin tam göbeğidir. Bizim siyasi hiçbir tavrımız yoktur. Biz, ekmeğimizin peşindeyiz. Bor madenlerini kaybetmek istemiyoruz.”

Kayan'ın başkanlığındaki Petrol-İş Sendikası Şube Yönetim Kurulu, çıkarılmasına çalışılan yasaya karşı tepkilerini dile getirmek üzere Ankara'ya gittiler. Kayan, Ankara'da, Türk-İş ve Maden-İş Sendikaları yöneticileri ile görüşüp, ayrıca konuyu hükümet yetkililerine anlatacaklarını sözlerine ekledi.










Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı